Strand East
London

LOCATION
London
ARCHITECT
Hunters

Back in 2012, IKEA saw the perfect opportunity to transform a derelict area of East London into a modern and thriving neighbourhood. Strand East spans an impressive area covering 26 acres of land just south of the Queen Elizabeth Olympic Park, and the architect’s designs are sensitive to the style of the 17th century Three Mills Island that lies in the background of the development. The whole project aims to renovate this area of industrial heritage, creating a neighbourhood that caters for both residential and commercial needs.

Our architectural metalwork team was tasked with detailing a set of bolt-on balconies for the residential buildings within the development. The project’s architect had designed the bolt-on balconies, and our team transformed these designs into fully working GA drawings that will allow the balconies to be realised. Our designs include stub brackets to support the balconies, and once these designs have been approved we will proceed to produce the fabrication drawings.

Here at TDS we also believe that the future of the construction industry lies in our younger generations, and we are proud to be a part of an apprenticeship scheme that actively promotes teaching modern construction methods to new talent. This project was a great opportunity for our apprentice, Lora Kalmane, to learn from and work alongside experienced engineers in developing balcony designs. Once these designs have been approved, other apprentices in the company will have the opportunity to assist with producing a fabrication package.

The Strand East Tower sculpture that stands out along East London’s skyline already shows that this development is set to transform the area completely. Future plans for the area are also extensive, and include a riverside park, cafes, outdoor entertainment, cycle paths and retail facilities. This is a truly exciting project and demonstrates how non-governmental organisations can help transform forgotten areas into thriving communities, and we look forward to seeing how this epic development will progress over time.

Images: The Building Centre